HAVNEN

Havnen spiller en stor rolle i oplevelsen af Assens. Den lille færge der går til Bågø, industrihavnen, værftet, marinaen og en række fredede bygninger.

KOGEHUS

Det lille hvide kogehus med sort tjæret tag fra 1824, hvor sømændene i sejlskibstiden var nødt til at lave mad, da de ikke måtte have åben ild i skibene ved kajen. I Danmark er kun 3 tilbage (Assens, Dragør og Ærøskøbing).

PETER WILLEMOES, HAVNEN

Sø- og krigshelten Peter Willemoes blev født i Assens i 1783. I dag er hans fødehjem museum.

ASSENS TOLDKAMMER – Nordre Havnevej 19

Den gamle toldbygning i Assens er opført i 1843. Bygningen har været fredet siden 1978. I år 2000 overtog Museum Vestfyn bygningen, som i dag danner en smuk og relevant ramme for Museum Vestfyns udstillingen Mennesket og havnen.
For åbningstider og yderligere information se: www.museumvestfyn.dk

FULTONSTIFTELSEN

I den nuværende bygning fra 1704 findes Fultonstiftelsen. På den anden side af gaden fandtes i middelalderen et Helligåndskloster, der blev nedrevet omkring 1500 årene.

VOR FRUE KIRKE

Vor frue kirke (1488) med sit 48 meter og ottekantede tårn er nem at finde, og absolut et besøg værd. I kirken findes blandt andet et monstransskab fra 1500 tallet, hvor man opbevarede de hellige kar i den katolske tid.

BYKERNEN

Bykernen i den gamle købstad Assens er usædvanlig velbevaret, og der er meget at opleve på en vandretur.

GÅSETORVET

Assens by er blevet forskånet for voldsomme brande, og der findes derfor usædvanlig mange gamle huse i området. Ved gåsetorvet kan man gøre en afstikker ad Korsgade til nr. 11, et af byens ældste huse – omkring 450 år gammelt.

PLUMS GÅRD

Det betaler sig ofte at kigge ind i gårdene, navnlig Plums gård, der viser sig ud i et meget omfattende kompleks, der bl.a. omfatter en enorm trælade, opført 1915.

STATUEN KLAUS BERNTSEN – ØSTERGADE

Her står statuen af Klaus Berntsen (1844 – 1927), der havde et stort grundtvigiansk virke som højskoleforstander, avisejer, minister og folketingsmedlem for Venstre.

WILLEMOESGAARDEN – ØSTERGADE 36

Den mere end 400 år gamle bindingsværksbygning har sit navn efter søhelten Peter Willemoes, som er født her. I dag danner bygningerne rammen om Museum Vestfyns udstilling WILLEMOES. For åbningstider og yderligere information se: www.museumvestfyn.dk

ERNST – ØSTERGADE 57

Bygningerne rummede tidligere både bolig og sølvvarefabrikation – nu danner de rammen om Museum Vestfyns udstilling ERNST. ERNST er historier om provinsindustri, samleri, sølvvarer, kønsidentitet, familie og rejser ud i verden. Om at komme hjem. Om at tage et stykke af verden med hjem hver gang.

For åbningstider og yderligere information se: www.museumvestfyn.dk