Museum Vestfyn

 

På Museum Vestfyn kan du gå på opdagelse i udstillinger, der fortæller Lokale Historier om- og fra Assens Kommune. Du kan også få en unik oplevelse i ERNST.

Museets mange oplevelser fordeler sig på tre bygninger i Assens, som alle i sig selv er rige på historier og som er centrale for fortællingen om den gamle købstad og dens udvikling.

Som nabo til Marcussens Hotel ligger Toldbodhus, den gamle toldbygning i Assens, opført i 1843. Bygningen har været fredet siden 1978. I år 2000 overtog Museum Vestfyn bygningen, som i dag danner en smuk og relevant ramme for udstillingen Mennesket og havnen. I udstillingen fortælles historien om havnens vitale betydning for både købstaden Assens og for oplandet – gennem tiderne. Ved hjælp af en stemningsskabende atmosfære og unikke filmklip fra Assens Lokalarkiv, kan du komme tæt på den havn, der var det væsentlige grundlag for, at Assens by opstod.
Det er også i Toldbodhus, at Museum Vestfyn i de fleste skoleferier har spændende aktiviteter for børn og barnlige sjæle.

Willemoesgaarden, Østergade 36, er en af hovedgadens markante ejendomme. Den mere end 400 år gamle bindingsværksbygning har fungeret som amtstue, for amtsforvalteren. Her skulle byens borgere og bønder betale skat. Senere blev gården en af byens største købmandsgårde. Gården blev fredet i 1914, da kommunen købte ejendommen. Bygningen har sit navn efter søhelten Peter Willemoes (1783-1808), som er født her. I dag danner bygningerne rammen om Museum Vestfyns udstilling Willemoes – historier om helte. Udstillingen tager fat på historiens helte og stiller skarpt på heltenes DNA: hvad skaber en helt? Udstillingen er bygget op omkring Peter Willemoes, som det lokale eksempel på en helt. Peter Willemoes fik heltestatus efter sin deltagelse i Slaget på Reden i 1801. Sideløbende med historien om Peter Willemoes, præsenterer udstillingen også andre lokale helte og giver perspektiver på heltebegrebets historie.
Du kan også se en mindre udstilling om Willemoesgaardens historie. I stueetagen er der skiftende særudstillinger.

I Østergade 57 finder du Museum Vestfyns totaloplevelse ERNST. Bygningerne omfattede tidligere både bolig og sølvvareproduktion. Nu danner de rammen om en helt unik oplevelse, som omfatter udstillingerne: Ernsts Samlinger, Fabrikken og Fabrikanten samt Frederik Ernsts Have.

I udstillingen Ernsts Samlinger vises en unik samling af sølv, porcelæn og kunst, som sølvvarefabrikanten Frederik Ernst (1892-1976) skabte og udstillede i eget hjem. I Fabrikken og Fabrikanten fortælles der om sølvvareproduktionen i en dansk provinsby og om mændene bag J. Ernst’s Sølvvarefabrik, som drejede nøglen om i 1950’erne. Du kan også opleve Frederik Ernsts Have en italiensk-inspireret gårdhave, skab af manden bag sølvvareproduktionen samme sted og indrammet af de bygninger, som husede den.

I ERNST kan du også kikke ind i Havestuen. Her kan du nyde din medbragte mad og en kop kaffe, læse dagens avis eller bare slappe af. Hvis vejret tillader det, er du også velkommen til at nyde din medbragte mad i Frederik Ernsts Have.

Når du besøger Museum Vestfyn gælder billetten til ét besøg på hvert af museets udstillingssteder i pågældende sæson.
Du kan læse mere om udstillingerne, se åbningstider og entré priser her: www.museumvestfyn.dk